Lån, krediter, banker, kreditinstitut och pantbanker.

Lån, krediter, banker, kreditinstitut och pantbanker.

Förstå lån och kredit: En guide till de vanligaste termerna för avbetalningar, ränta och säkerhet.

Här är en lista med några vanliga termer för lån och kredit och vad de betyder.

  • Lån – Ett lån är en summa pengar som du lånar från en långivare som du måste betala tillbaka, oftast med ränta.
  • Kredit – Kredit är ett utrymme som en långivare ger dig för att låna pengar upp till en viss gräns. Det kan vara en kreditkortslinje eller en kredit på ditt bankkonto.
  • Avbetalning – Avbetalningar är betalningar som görs över en period av tid för att betala av ett lån eller köp. Vanligtvis är avbetalningar månatliga och består av både ränta och kapital.
  • Ränta – Ränta är en avgift som en långivare tar ut för att låna ut pengar. Räntan beräknas vanligtvis som en procentandel av det totala lånebeloppet och betalas vanligtvis i form av avbetalningar under lånets löptid.
  • Säkerhet – Säkerhet är något som används som en form av garanti för att säkra ett lån. Det kan vara ett objekt som du äger, som din bil eller ditt hem, och om du inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren ta objektet som säkerhet för att få tillbaka sina pengar.

Lån och krediter

Lån, avbetalningsköp eller uppskov med en betalning är olika typer av krediter. När någon lämnar en kredit så behöver man oftast betala tillbaka mer än vad man lånat, en ränta eller avgift. Det kan också förekomma andra avgifter som t.ex. en uppläggningsavgift för att få låna.

Kreditvärdig

Om man får låna pengar så anses man vara kreditvärdig upp till det belopp som man har lånat. Det betyder att man har betalningsförmåga för det lån av pengar som man gör.

Lån

Lån är ett avtal mellan låntagaren (gäldenären) som tar emot pengar och förbinder sig att betala tillbak summan till långivaren (borgenären). Låntagaren har alltså en skuld till långivaren och långivaren har en fordran på låntagaren.

Banker och kreditinstitut

Kreditinstitut är banker eller andra företag som har rätt att ägna sig åt inlåning och utlåning. Det finns en lag som reglerar vem som får låna ut pengar. Finansinspektionen är den myndighet som kontrollerar banker och företag som lånar ut pengar.

Kreditmarknadsföretag kan ta emot större insättningar från privatpersoner och insättningar upp till 100 000 euro omfattas av den statliga insättningsgarantin.

När det gäller smslån, snabblån och andra typer av utlåningsverksamhet till privatpersoner räcker det att bolaget som lånar ut pengar gör en registreringsanmälan till Finansinspektionen. Bolaget behöver inte något tillstånd. Konsumentverket utövar tillsyn över företagen som lånar ut pengar.

Amorteringar och löptid

När man som privatperson lånar pengar från banker betalar man tillbaka lånet oftast månadsvis. Företag som lånar ut pengar för kortare perioder kan låna ut pengar för återbetalning inom ett visst antal dagar. Löptid är hur länge man får låna pengarna.

När man betalar av lånet kallas det amorteringar.

Rak amortering är när man delar upp summan som man lånat och betalar tillbaka på ett visst antal perioder under lånets löptid. Då minskar vad du skall betala tillbaka under lånets löptid därför att skulden blir mindre och därmed också räntan på det du har lånat minskar.

Annuitetslån är ett lån där du har en fast summa som är lika stor hela lånets löptid, som du betalar tillbaka varje månad inklusive räntan. Det innebär att du amorterar mer mot slutet av lånets löptid när räntekostnaden på beloppet som är kvar minskar. Lån kan vara amorteringsfritt och då betalar du tillbaka hela lånet när löptiden går ut.

Säkerhet

Säkerhet är när du sätter något i pant som garanti för att du skall betala ditt lån. Bostadslån får du om du sätter bostaden i pant men det kan även vara andra typer av lån som billån där du sätter bilen i pant. Kan du inte betala ditt lån så äger banken eller företaget det du har satt i pant och kan sälja det och på så sätt få sina pengar. Det betyder inte att du blir av med skulden. Går bostadspriserna ner och banken säljer huset för ett belopp som är mindre än det du lånat så kan du fortfarande vara skyldig banken pengar.

Pantbanker

Hos en pantbank lånar du pengar genom att lämna ett föremål, som guld, guldsmycken, konst, antikviteter, kamera, etc. i pant för det du lånat. Om du inte kan betala eller lösa in panten inom den tid som pantbanken har satt kan pantbanken sälja föremålet och kvitta den mot lånet. Det finns ett 40-tal pantbanker i Sverige och dessa har en organisation som heter Svenska Pantbanksföreningen.


Läs mer: